1. Lämmitä 5 dl nestettä (vettä, maitoa, piimää) kädenlämpöiseksi. Kaada neste noin neljän litran vetoiseen leivontakulhoon.

2. Murenna nesteeseen 50 g tuorehiivaa. Lisää mausteeksi 1 tl suolaa. Sekoita esimerkiksi puuhaarukalla.

3. Lisää puolet sämpylätaikinan jauhoista eli noin 6 dl vehnä-, sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja. Sekoita hyvin. Jauhoja tarvitaan yhteensä 12 dl.

4. Siirrä puuhaarukka syrjään ja jatka alustamista käsin. Lisää taikinaan vähitellen jauhoja ja vaivaa taikinaa koko ajan toisella kädellä.

5. Lisää noin 2 rkl öljyä (tai voita tai margariinia) ja jatka alustamista, kunnes taikina alkaa irrota kädestä.

6. Peitä kulho leivinliinalla tai puhtaalla pyyhkeellä ja aseta lämpimään, vedottomaan paikkaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi (noin puoli tuntia).

7. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo tangoksi ja jaa noin 16–20 osaan.

8. Muotoile sämpylät pyöreiksi ja aseta pellille leivinpaperin päälle tasaisin välein. Peitä liinalla ja anna kohota noin 10 minuuttia.

9. Paista kohonneita sämpylöitä uunin keskitasossa 225 asteessa noin kymmenen minuuttia. Ota uunista ja peitä kuumat sämpylät leivinliinalla, ettei pinta kovetu. Mutta jos haluat sämpylöistä rapeakuorisia, älä peitä niitä edes kohotusvaiheessa.

Tuorehiivan sijasta voi käyttää kuivahiivaa. 1 pala tuorehiivaa vastaa kahta pussia tuorehiivaa. Kuivahiivaa käytettäessä neste lämmitetään 42-asteiseksi eli sormituntumalla, pikkuisen kädenlämpöistä kuumemmaksi. Kuivahiiva sekoitetaan osaan jauhoja, ei nesteeseen.