Sämpylöiden perusohje

0,5 l vettä
50 g hiivaa
5 dl graham- tai hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl siirappia tai sokeria
6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä

Liuota hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää joukkoon muut aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Anna sen kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Voit myös leipoa sämpylät heti ja kohottaa ne vasta pellillä. Leivo taikina tangoksi ja leikkaa se 20 osaan. Nosta palat pellille leivinpaperille nousemaan. Paista niitä uunissa 225 asteessa runsaat 10 minuuttia.

Saman taikinan uudet muodot

* Leikkaa taikinatanko viipaleiksi, älä pyöritä palaa pyöreäksi. Kastele palan leikkauspinta jauhoihin tai siemeniin ja nosta pellille.

* Nosta pyöreät sämpylät vieri viereen pellille tai vaikkapa voideltuun sydämenmuotoiseen kakkuvuokaan. Ne tarttuvat toisiinsa kiinni uunissa sisarussämpylöiksi.

* Paista taikina paahtoleiväksi leivitetyssä suorakaidevuoassa.

* Leivo taikinasta patonkeja tai pieniä minipatonkeja. Mikäpä estää tekemästä leipää vaikka pienen rinkilän muotoiseksi!

* Leivo taikinasta juustotäytteisiä sarvia.

* Jätä taikina hiukan löysemmäksi ja paista se pellillä leivinpaperin päällä tai leivo siitä reikäleipiä.

Vaihtelua sämpylöiden makuun

* Käytä taikinanesteenä maitoa, piimää, jogurttia, kasvismehua tai kotikaljaa.

* Sekoita taikinaan tähteeksi jäänyt puuro tai velli, nokare perunasosetta, kasvissosekeittoa tai pinaattikeiton loppu. Jauhojen määrä vaihtelee silloin!

* Korvaa osa jauhoista leseillä, alkioilla tai hiutaleilla.

* Mausta vaihteeksi sämpylätaikina valkosipulilla, fenkolilla, yrttimausteilla tai vaikkapa ripauksella inkivääriä.

* Lisää taikinaan 2 dl hienoksi raastettua raakaa punajuurta, porkkanaa tai kesäkurpitsaa.