1. Kuori kilo perunoita. Valitse lajikkeeksi esimerkiksi Bintjeä, Asterixia, Nicolaa tai Van Goghia.

2. Suikaloita tai viipaloi perunat. Hienonna kaksi sipulia ja halutessasi pari valkosipulin kynttä.

3. Lado perunat ja sipulit voideltuun uunivuokaan kerroksittain ja ripottele aina kunkin kerroksen päälle hieman suolaa ja valko- tai mustapippuria.

4. Kaada perunoiden päälle 3–4 dl kermaa tai kermamaitoa. Lisää halutessasi päälle pari nokaretta voita tai margariinia.

5. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Jos perunat tuntuvat kuivuvan päältä, voit lisätä hieman nestettä pasitamisen aikana.

Kerma- tai valkosipuliperunoita voi muunnella omien mieltymysten mukaan.

Jos haluaa välttää kermaa ja maitoa, nesteeksi voi käyttää liha- tai kasvislientä. Silloin ei tietenkään tarvita lisää suolaa.

Sinihomejuusto sopii hyvin perunavuokaan. Lisää perunakerrosten väliin pussillinen auramurua tai muuta sinihomejuustoa. Muista, että sinihomejuustokin on suolaista. Vähennä siis suolaa.

Yrttiperunoihin voi käyttää mausteeksi vaikka basilikaa, mutta voit valita muunkin mieleisesi maun. Yrttiperunoiden nesteeksi sopii kasvisliemi.

Vielä vinkiksi: Jos ei ehdi tai viitsi kuoria perunoita, voi ostaa kaupasta pakastettua peruna-sipulisekoitusta. Siten perunalisäke valmistuu joutuisasti.