Tästä määrästä tulee valmista laatikkomassaa 1 1/2 litraa.

2 kg perunoita, soseutuvaa lajiketta
vettä
1 dl vehnäjauhoja
suolaa
siirappia
voita

Kuori helposti muusiintuvat tasakokoiset perunat. Keitä ne pehmeiksi ilman suolaa. (Alkusyksystä useimmista perunalajikkeista tulee survomisen jälkeen liimamainen muusi, josta ei saa hyvää laatikkoa.) Kaada keitinvesi talteen ja survo perunat muusiksi.
Jäähdytä perunamassa ja keitinliemi hieman kättä lämpöisemmäksi. Ohenna massaa kahdella desillä keitinvettä. Perunamassan tulee olla 55-75 asteista, jotta peruna ilmeltyy. Sekoita massaan puoli desiä jauhoja.

Pidä uunia hetken aikaa lämpimänä tai kytke haudutusuuni päälle. Pane kannella peitetty muusikattila noin 60-asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita muusin joukkoon reilun tunnin kuluttua loput jauhot. Jatka imellyttämistä. Tällöin perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi. Murea peruna imeltyy jo kolmessa tunnissa makeahkoksi. Moni antaa massan imeltyä jopa 10 tuntia. Samalla kun massa imeltyy, se löystyy.

Hyvin imeltyneeseen perunamassaan muodostuu monia hienoaromisia makuyhdisteitä. Imelyyttä voi tehostaa lisäämällä massaan lusikallisen kaksi siirappia. On syytä kuitenkin muistaa, että 150-asteisessa uunissa kypsymisen aikana perunamassan makeus vielä lisääntyy.

Ohenna laatikkomassaa kylmällä maidolla tai keitinvedellä ja sekoita joukkoon ripaus suolaa. Massa on ennen paistamista löysähkön puuron tapaista. Voitele uunivuoka ja täytä se laatikkomassalla puoleenväliin, sillä kypsyessään massa kuohuu helposti yli. Paista laatikoita 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia.