sunnuntai, 29. lokakuu 2006
ISOÄIDIN JÄNISPULLAT
500 g jäniksen lihaa
2 liotettua vaaleaa leipäviipaletta
2 dl voissa kypsennettyä sipulia
1/2 tl maustepippuria
1 tl suolaa
Anna vaaleiden leipäviipaleiden liota vedessä 10 minuuttia. Leipäpalat saavat olla myös kuivia. Viipaloi sipuli ja kypsennä se pannulla. Jauha ensin liha, sitten sipuli ja lopuksi liotettu leipä. Vaivaa jauhetut raaka-aineet käsin sekaisin mausteiden kanssa. Vähäinenkin vaivaaminen tekee taikinasta koossa pysyvämmän. Paista pieni koepyörykkä maun tarkistamiseksi. Pyörittele vedellä kostutetuilla käsillä pyöryköitä kostutetulle matalalle lautaselle. Kuumenna paistinpannu ja anna voin hieman ruskistua. Täytä pannun pohjasta 2/3 pyöryköillä. Kääntele pyöryköitä hieman lastalla puolen minuutin välein. Jos taikina on riittävän kiinteätä saat pyöryköistä pyöreitä liikuttelemalla paistinpannua lieden pinnalla 10 sekunnin välein niin, että pyörykät pyörähtelevät pannulla. Voit kypsentää pyörykät myös kuumassa uunissa leivinpaperin päällä.
Tarjoa pyöryköiden kanssa perunamuusia ja sienikastiketta tai keitettyjä perunoita ja ruskeata kastiketta. Myös keitetyt kasvikset ja puolukkasose sopivat aterialle.
Ruskea kastike
1 l pilkottuja jäniksen luita
30 g voita
1 dl sipulilohkoja
1 dl porkkanaviipaleita
10 maustepippuria
pieni pala laakerinlehteä
1 dl vehnäjauhoja
1/2 l vettä
2 dl maitoa tai kermaa
1 tl suolaa
Pilko jäniksen luut viiden sentin paloiksi. Kuumenna pata tai pannu ja sulata rasva. Ruskista luihin mahdollisimman paljon makupintaa. Lisää kasvikset ja jatka kypsentämistä viitisen minuuttia. Lisää mausteet ja jauhot. Anna jauhojen kypsyä viitisen minuuttia. Lisää vesi ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla tunnin verran. Siivilöi liemi ja sekoita joukkoon maitoa tai kermaa. Mausta kastike suolalla.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.