1. Valmista kuoritaikina. Mittaa kulhoon 1 dl vettä ja lisää siihen 1 tl suolaa, 1 dl vehnäjauhoja ja 1 1/2 dl ruisjauhoja (joko tavallisia tai ruissihtijauhoja). Voit myös käyttää pelkkiä ruisjauhoja.

2. Sekoita ainekset hyvin lastalla tai piiraspulikalla ja vaivaa käsin taikinaksi.

3. Keitä täytteen riisipuuro: Kaada kattilaan 1 l täysmaitoa ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää vähitellen 2 dl riisiä. Keitä niin kauan, että seos puuroutuu. Lisää 1 tl suolaa. Jäähdytä.

4. Pyöritä taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä reilun kolmen sentin paksuisia pyöreitä tankoja. Jaa ne 1,5 cm mittaisiksi paloiksi.

5. Pyöritä palat ja painele litteiksi kakkaroiksi. Pidä liinan alla, että ne pysyvät hyvin kaulittavina.

6. Kauli kakkaroista pulikalla tai kaulimella vajaan puolen sentin paksuisia soikeita levyjä.

7. Levitä levyjen keskelle jäähtynyttä täytettä ja rypytä peukalon ja etusormen avulla taikinan reunat täytteen päälle. Ulkonäkö ei ole ensikertalaisen piirakoissa tärkeintä, mutta mitä enemmän ryppyjä saat aikaiseksi, sitä enemmän piirakoissa on myös makupintaa.

8. Paista uunissa 300 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes piirakat ovat sopivan ruskeita.

9. Voitele piirakat heti paiston jälkeen sulatetun voin ja veden sekoituksella. Laita pehmenemään liinan tai voipaperin alle.

Jos ja kun kokeilu onnistuu, kannattaa piirakoita tehdä seuraavalla kerralla kaksinkertainen annos. Täytteeseen voit valmistaa myös perunamuusia, johon on lisätty kananmuna. Myös ohrapuuro sopii täytteeksi.