Tuoreista puolukoista keitetty vispipuuro on monen mielestä syksyn paras jälkiruoka.

Tee näin:

1. Survo 3–4 dl puolukoita kevyesti kattilan pohjalla. Lisää 1 l vettä.

2. Keitä survosta 10–15 minuuttia.

3. Siivilöi liemi. (Jos haluat, voit jättää kuoret puuroon. Puurosta ei tule niin tasaisen väristä, mutta marjojen kuorten vitamiinit ja hivenaineet tulee käytettyä hyväksi.)

4. Lisää 1 dl sokeria ja noin 1,5 dl mannasuurimoita kiehuvaan mehuun koko ajan sekoittaen. Keitä puuroa noin viisi minuuttia ja anna hautua vielä hetki.

5. Jäähdytä puuro ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa maidon kanssa.

Puolukka on perinteisin vispipuuron aines. Puolukan sijasta voi toki käyttää muutakin marjaa tai hedelmää. Aika monet keittävät vispipuuroa punaisista viinimarjoista, kun niistä saa samanväristä puuroa kuin puolukoista. Voit kokeilla myös mustia viinimarjoja, karviaisia tai karpaloita.

Raparperistakin puuroa voi keittää, ja kuivatuista aprikooseista keitetty puuro on tuttu ainakin entisajan koululaisille. Kuivattuja aprikooseja tarvitaan noin 100 grammaa litraa kohti. Liota kuivattuja hedelmiä yön yli kylmässä vedessä ja keitä liotusvedessä pehmeiksi. Puserra siivilän läpi ja lisää mannasuurimot. Keitä kypsäksi ja vaahdota.