50 g margariinia tai voita
5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
1-2 rkl siirappia
1 tl suolaa
7 dl ruishiutaleita
noin 8 dl vehnäjauhoja (ehkä vähemmän)

Sulata margariini ja lisää siihen maito. Kun seos on kädenlämpöistä, murenna joukkoon hiiva. Vaivaa lopuksi taikinaan muut ainekset ja anna sen kohota puolisen tuntia. Kaada taikina leivinpaperille pellille ja taputtele tasaiseksi. Pistele leivän pinta haarukalla ja leikkaa ruuduiksi taikinapyörällä. Anna leivän kohota uunipannulla puolisen tuntia ja paista sitä uunissa 200-225 asteessa noin 20 minuuttia.

Vinkki:
* Korvaa ruishiutaleet tattarihiutaleilla ja vehnäjauhot luontaisesti gluteenittomalla jauhoseoksella, niin saat gluteenitonta leipää.
* Valmiista ruisleipäaineksesta saa hyvää ruisleipää, kun sekoittaa joukkoon neljäsosan vehnäjauhoja ja tekee taikinasta niin pehmeän, että sen voi lusikoida pellille.