Perusrosolliin keitetään perunaa, porkkanaa ja punajuurta, kaikkia yhtä paljon. Nämä kasvikset yhdessä muodostavat hienoaromisen salaatin, jonka makua ei kannata rosollin ensitarjoamisen yhteydessä peittää suolakurkulla tai muulla voimakkaalla maulla.

Rosollia kannattaa keittää pitokokkien idean mukaan kolmea ateriaa varten. Ensin sitä nautitaan kala- ja lihaleikkeleiden kanssa sellaisenaan. Toisella aterialla jo makuuntuneeseen seokseen lisätään hienonnettua sipulia ja kylmää kalaleikettä, esimerkiksi graavi- tai savukalaa. Kolmannen aterian perusrosollia voi sitten höystää omenalla, suolakurkulla, lihaleikkeillä jne.

Rosollin kastikkeeksi lirautetaan munkkien tapaan tilkka kylmäpuristettua öljyä. Yleinen kastike on myös laimennettu, etikka- tai punajuuriliemellä värjätty kermavaahto.

perunaa
punajuurta
porkkanaa

Keitä hyvin pestyt kasvikset kuorineen kukin laji erikseen kiinteän kypsiksi. Anna niiden jäähtyä. Kuori kasvikset. Leikkaa tai hakkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi. Yön yli kylmiössä säilytetyt kypsät kasvikset kiinteytyvät, ja ne on helppo leikata pieniksi kuutioiksi. Näin saadaan irtonaista rosollia.

Mitä tasaisemmaksi ja hienommaksi ainekset hienonnetaan, sitä kauniimpana rosolli tarjotaan. Sekoita raaka-aineet sekaisin. Rosolli muuttuu kolmen päivän aikana mehukkaammaksi ja väri tasaisemman punaiseksi.